Dan studenata akademci danas obeležavaju u atmosferi nezadovoljstva zbog toga što pojedini fakulteti i ove godine najavljuju veće školarine. Studenti smatraju da školarine ne prate kvalitet studiranja.

Zakon o visokom obrazovanju, usaglašen s principima Bolonjskog procesa, donet pre deset godina, treba da bude zamenjen novim propisom, jer reforma započeta 2005. između ostalog, nije dovedena do kraja.

Takođe, ni položaj studentskih organizacija nije uređen jer se nekoliko godina čeka na zakon o studentskom organizovanju.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. godine.

Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Povodom 4. aprila, profesori, asistenti i studenti fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademija i visokih škola takmičiće se u tradicionalnom šahovskom turniru „Kup rektora“.

Takmičenje će biti održano u zgradi Rektorata UB, a organizatori turnira su UB, Univerzitetski sportski savez Beograda i Šahovski klub „Studentski grad“.

Akcijom „Div(lj)an grad“ u podne u Knez Mihailovoj ulici biće obeležen Dan studenata, okupljanjem plesača, učesnika pete Beogradske nedelje umetnosti koji će uz taktove najpoznatijih muzičkih numera Vlade Divljana izvesti zanimljiv ples.

Osim studenata Univerziteta u Beogradu i akademci niškog Univerziteta imaju svoj Dan – 22. marta, a praznik će obeležiti i studenti Univerziteta u Novom Sadu, organizovanjem Sajma studentskih udruženja, Univerzitetskim prvenstvom u šahu, tribinu „Student politikon“ i rok svirkom.

Izvor


Kategorija: Akademske vesti

Ознаке: