“Hraniteljstvo je počelo da se razvija u Srbiji početkom 20.veka, međutim 90-ih godina dolazi do sloma društva. Hraniteljske porodice su prestale da dobijaju naknade, ali I pored toga, to nije rezultiralo vraćanju dece.” reči su kojima je prof.dr Nevenka Žegarac započela tribinu povodom Međunarodnog dana socijalnih radnika na Fakultetu političkih nauka. Ona je predstavila istraživanje objavljeno u knjizi „U lavirintu socijalne zaštite“ koje se tiče dece na porodičnom i rezidencijalnom smeštaju. Istraživanje je pokazalo da institucije najčešće biraju adolescenti, kao i da deca iz smeštaja izlaze ili kao vrlo mala ili kao punoletna.

“Svaki potencijalni hranitelj mora proći obuku koja traje tri meseca i obuhvata 11 radionica jednom nedeljno. Važno je da građani znaju da je hraniteljstvo pripremna stanica ka usvojenju”, istakla je Svetlana Milenković, rukovodilac službe za obuku hraniteljskih porodica i razvoj hraniteljstva iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograda. Ona je takođe pomenula da je bitno da se održava kontakt između bioloških roditelja i deteta koje je smešteno u hraniteljskoj porodici kako bi se sačuvao identitet deteta. “Odlazak iz porodičnog smeštaja teško pada kako detetu tako i hraniteljima. Zbog toga je potrebno i korisno održavati kontakt dece sa bivšim hraniteljima”, zaključila je Milenković.

Violeta Jerko-Presečki, jedna od rukovodećih članova Volonterskog servisa “Pipi” smatra da bi bilo poželjno da se studenti sa smera socijalna politika i rad još više uključe u proces volontiranja. “Uloga volontera je velika. Njihov rad je od velikog značaja za razvoj i odrastanje dece”, rekla je Jerko-Presečki. Ona je sa studentima podelila svoje iskustvo u radu sa decom u svojstvu dugogodišnjeg hranitelja i volontera u Zvečanskoj i podsetila da je neophodno posvetiti pažnju deci zarad njihovog emocionalnog i socijalnog razvoja.

“Pripadam prvoj hraniteljskoj porodici u mom mestu. Već 12 godina, moja porodica brine o deci bez roditeljskog staranja. Trenutno su kod nas dva dečaka, tačnije moja dva brata”, izjavila je Jovana Zarić, studentkinja smera socijalna politika i socijalni rad Fakulteta političkih nauka. Ona je naglasila da je važno da roditelji ne prave razliku između dece u porodici kako bi se kod dece stvorio osećaj pripadnosti. “I dan danas imamo problema sa okolinom jer postoji mnogo predrasuda o hraniteljskim porodicama. Baš zbog toga, važno je da se ovo pitanje više zastupa u medijima”, zaključila je Zarić.


Kategorija: Akademske vesti

Ознаке: